23 mars

Visste du att vi är medlem i STF, Svenska Turistföreningen?Och vad kan egentligen passa bättre i dessa tider än att upptäcka just Sverige och ditt närområde?

“STF är som den väderbitne öbon som visar vägen till den undangömda stranden. Eller den gatusmarta stadsbon som vet var det händer. STF är guider och inspiratörer till upptäckterna och äventyren.”

STF ger inspiration och tips till resmål, ofta det oväntade och ger möjlighet för människor att uppleva något de inte föreställt sig eller förväntat sig. Till hjälp har föreningen alla sina guider och inspiratörer. Men inspiration och lärande sker även i tryckt och digital form. Mycket inspiration finns exempelvis att hämta på STFs Facebooksida, Instagram eller hemsidan som STF lanserade för första gången 1996.

En av STFs viktigaste inspirationskällor bildades redan 1933. Den första medlemstidningen kom då ut. Redan på det första styrelsesammanträdet i mars 1885 beslöt föreningen, som en av två punkter, att börja ge ut en tidning med reseskildringar från Sverige. Skrifterna samlades till en årsbok vars första årgång gavs ut våren 1886. Lokal turistinformation och medlemskap i STF skulle tillhandahållas genom ett nätverk av lokala ombud, så kallade agenter. 1933 kom Svenska Turistföreningens tidning ut med sitt första nummer (Under 1960-talet omdöpt till Turist).

Tidningen Turist är mycket uppskattad bland medlemmar, för sina bilder och texter och den inspiration och kunskap den ger. Tidningen och årsböckerna har alltid varit tänkta att inspirera föreningens medlemmar till resor i Sverige. De skulle också bringa kunskap om oss själva som folk och nation om vår natur och kultur. En annan viktig aspekt är deras funktion som tidsdokument där det i varje årsboks årgång skildras både nutid och dåtid. Årsboken slutade att ges ut 2013 medan tidningen Turist inspirerar med sina sex nummer per år. 1997 miljö-märktes tidningen och under 2000-talet har STF vunnit fina prestigepriser för både tidningen Turist samt årsboken.Tidningen Turist finns alltid tillgänglig för våra besökare; slå dig ner i en skön svartvitrutig fåtölj, bläddra bland inspirerande bilder och njut av en varm kopp kaffe med utsikt över Stumholmens strand.