Om Oss

Kronohäktet – vilka är vi?

Kronohäktet, eller Militärhäktet, byggdes åren 1910–11 som ett cellfängelse av så kallad philadelphiamodell. 1992 förklarades byggnaden som byggnadsminne och ingår i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Inga grovt kriminella har suttit inlåsta i cellerna, utan de har mest använts för vapenvägrande militärer eller för civila i väntan på rättegång. På Kronohäktet Restaurang och Hostel bor du mitt i skärgården, ett stenkast ifrån bland annat Marinmuseum, Bastion Kungshall och Båtmanskasernen. Du har även närhet till badstrand, fina promenadstråk och gångavstånd till Karlskrona centrum.
Inkvartering i cellerna på de två översta våningarna i byggnaden kommer bli möjligt i början av 2019, medan det redan nu går utmärkt att äta lunch i restaurangen i källarplan.
Restaurangen, som förut agerade pannrum, nås genom ingången på baksidan från den stora grusplanen. I den nyrenoverade lokalen hittar du originaldelar från tiden som fängelse och miljön är rå och avskalad, men samtidigt varm och inbjudande. Restaurangen erbjuder flera matsalar i olika storlekar och passar därför precis lika bra för konferenser och julbord, som för släktkalas eller en middag på tu man hand.
Varmt välkomna att bo, äta och trivas i en fängslande miljö!
Fängelsedirektör Filip Gamelius med fångpersonal